|
Wojenne tajemnice - WARSZAWA i OKOLICE Stroroom WERTTREW'a
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
foq
Junior
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/7 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 23:23, 07 Paź 2007 Temat postu: KL Warschau |
|
|
Jeszcze ciepłe, w serii Monografie IPN-u: dr. Bogusław Kopka Konzetrationslager Warschau. Historia i następstwa.
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
712 stron, jakieś 1,5 kilograma, 50,- PLN
Przedmowa
1. Wstęp. O źródłach i historii śledztwa
2. Wytyczne Himmlera
3. Opis obozu i jego ewakuacja w 1944 r.
4. Ofiary
5. Sprawcy
6. Wyzwolenie
7. Po wojnie
8. Wnioski i postulaty badawcze
9. Rozbieżności z ustaleniami sędzi Marii Trzcińskiej
10. Aparat policyjny w Generalnym Gubernatorstwie i dystrykcie warszawskim
Aneks I Dokumenty
Nota edytorska
- kolejno 169 protokołów przesłuchań świadków - na 450 (sic!) stronach
Aneks II Ilustracje
Spis ilustracji (38 szt.)
Wykaz skrótów
Bibliografia
Summary
Indeks nazwisk
Indeks topograficzny
A tutaj jeszcze [link widoczny dla zalogowanych]
I to w zasadzie tyle.
Temat jest nadal mało poznany (autor we wnioskach badawczych sam postuluje prowadzenie dalszych badań), w dodatku budzi wielkie emocje.
Pomyślałem, że dla porządku na forum powstrzymam się od komentarza w tym miejscu - chyba trudno będzie oddzielić dyskusję o kolejnej, kontrowersyjnej skąd inąd publikacji od dyskusji o samej sprawie..
Dlatego na dyskusję zapraszam do głównego wątku, w którym rozmawiamy o KL Warschau, czyli tutaj: KL Warschau
W ramach obecnie prowadzonego śledztwa oraz projektu badawczego IPN pani sędzia Trzcińska opracowała własny artykuł, który miał pierwotnie znaleźć się w tej publikacji, w jej części analitycznej. Tak się jednak nie stało - p. Trzcińska opublikowała ten materiał samodzielnie, jako zdanie odrębne: "KL Warschau w świetle dokumentów. Raport dla prezesa Instytutu Pamięci Narodowej na potrzeby szkół i budowy Pomnika Ofiar Obozu KL Warschau" Radom 2007
Gwoli dopełnienia obrazu przypominam, że książka p. Trzcińskiej z 2002 roku KL Warschau. Obóz zagłady w centrum Warszawy dostępna jest w dużych fragmentach w Internecie, choćby na [link widoczny dla zalogowanych].
Niedawno wydawnictwo Polwen wydało [link widoczny dla zalogowanych] - nie wiem jeszcze, czy jest to wzmiankowany "Raport dla.." czy rozszerzone, nowe wydanie książki z 2002 roku.
Zamówiłem i zdam relację.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
slw
Ostrzeżeń: 0/7 Skąd: Ursynów
|
Wysłany: Sob 23:22, 01 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
"KL Warschau. Obóz zagłady dla Polaków" 2007, 430 str.
Czy ktos czytał i może powiedzieć na ile jest to rozwinięcie książki z 2002?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
foq
Junior
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/7 Skąd: Warszawa Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 16:30, 02 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
slw napisał: | "KL Warschau. Obóz zagłady dla Polaków" 2007, 430 str.
Czy ktos czytał i może powiedzieć na ile jest to rozwinięcie książki z 2002? |
Napisz proszę kto jest autorem, kto to wydał i ew. gdzie można nabyć. Czy przypadkiem nie p. sędzia Trzcińska? Ja znam (mam obie) dwie kolejne książki p. Trzcińskiej. Druga: [link widoczny dla zalogowanych], o której pewnie w wolnej chwili skrobnę kilka zdań komentarza, jest kontynuacją i rozwinięciem pierwszej: [link widoczny dla zalogowanych], jest także w pewnym stopniu odpowiedzią na wyżej omówione "dzieło" imć Kopki. Z pewnym frasunkiem stwierdzam pojawienie się ostatnio na rynku kolejnej "wersji" książki p. Trzcińskiej, w dodatku nawet jakby w dwóch "podwersjach".. Popatrzcie sami na [link widoczny dla zalogowanych], porównajcie tytuly oraz ilości stron. Wiecie cokolwiek o tych nowych (2007) "beżowych" wydaniach, w dodatku istotnie różniących się nawet między sobą (sic!) objętością?? Tak na marginesie: z żalem stwierdzam, że taka polityka wydawnicza zasługuje na totalną krytykę, wedlug mnie to niepoważne, wręcz lekceważące traktowanie czytelników Tym niemniej przeczytać warto - a w zasadzie wręcz nie wypada nie przeczytać, skoro aspiruje się do miana Warszawiaka pochłoniętego wyjaśnianiem zawiłej przeszłości. A dlaczego, pomimo bez wątpienia dużej dawki kontrowersji, warto przeczytać, postaram się uzasadnić niebawem
|
|
Powrót do góry |
|
|
Autor |
Wiadomość |
slw
Ostrzeżeń: 0/7 Skąd: Ursynów
|
Wysłany: Nie 21:50, 02 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Tak, to jej książka. Fakt że bałagan straszny (w dodatku dość drogo). Puściłem do nich maila.
Grubość okładki (miękka/twarda) nie powinna mieć wpływu na ilość stron... ale ja z fizyki to słaby byłem...
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|